Eftermarknad eller OE aggregat

- Vad är skillnaden och vad ska du välja?

Om du behöver köpa en ny startmotor eller generator till din bil eller båt, har du kanske sett att det finns olika typer av aggregat att välja mellan. Vissa aggregat kallas för eftermarknad, medan andra kallas för OE. Men vad betyder dessa begrepp och vad är skillnaden mellan dem? Och vilket aggregat ska du välja för ditt fordon? I den här artikeln ska vi förklara vad eftermarknad och OE innebär, vilka för- och nackdelar de har, och hur du kan välja rätt aggregat för ditt fordon.

Vad är eftermarknad?

Eftermarknad är ett samlingsnamn för aggregat som inte är tillverkade av samma företag som tillverkade originalaggregatet till ditt fordon. Eftermarknadsaggregat kan vara gjorda av andra tillverkare som specialiserar sig på reservdelar, eller av samma tillverkare som originalaggregatet, men med en annan logotyp eller märkning. Eftermarknadsaggregat är ofta billigare än OE-aggregat, eftersom de har lägre produktionskostnader och mindre marknadsföring. Eftermarknadsaggregat kan också vara kraftigare eller vidareutvecklade än originalaggregatet, till exempel med högre vridmoment, lägre vikt eller bättre kylning.

Vad är OE?

OE står för Original Equipment, vilket betyder att aggregatet är tillverkat av samma företag som tillverkade originalaggregatet till ditt fordon. OE-aggregat har samma logotyp och märkning som originalaggregatet, och är oftast identiska med det. OE-aggregat är oftast dyrare än eftermarknadsaggregat, eftersom de har högre produktionskostnader och mer marknadsföring. OE-aggregat är också garanterade att passa och fungera perfekt med ditt fordon, eftersom de är designade och testade för det.

Vilket aggregat ska du välja?

Valet mellan eftermarknad och OE beror på flera faktorer, som ditt fordon, din budget, din kvalitetskrav och din personliga preferens. Här är några saker du kan tänka på när du väljer aggregat:

• Ditt fordon: Vissa fordon kräver OE-aggregat för att fungera optimalt, till exempel om de har avancerade elektroniska system som kommunicerar med aggregatet. Andra fordon kan fungera bra med eftermarknadsaggregat, till exempel om de har enklare eller äldre system som inte är lika känsliga. Du kan kontrollera ditt fordons manual eller fråga en verkstad för att se vilket aggregat som passar bäst till ditt fordon.

• Din budget: Eftermarknadsaggregat är oftast billigare än OE-aggregat, så om du har en begränsad budget kan du spara pengar genom att välja ett eftermarknadsaggregat. Men du bör inte bara titta på priset, utan också på kvaliteten och garantin. Ett billigt eftermarknadsaggregat kan vara av dålig kvalitet eller ha en kort garanti, vilket kan leda till problem eller extra kostnader i framtiden. Ett dyrare OE-aggregat kan vara av hög kvalitet eller ha en lång garanti, vilket kan ge dig trygghet och besparingar i längden.

• Din kvalitetskrav: OE-aggregat är oftast av hög kvalitet, eftersom de är tillverkade av samma företag som originalaggregatet och följer samma standarder och specifikationer. Eftermarknadsaggregat kan variera i kvalitet, beroende på tillverkaren och modellen. Vissa eftermarknadsaggregat kan vara av lika hög eller till och med högre kvalitet än OE-aggregat, medan andra kan vara av lägre kvalitet eller ha brister eller fel. Du bör därför jämföra olika eftermarknadsaggregat och läsa recensioner eller fråga experter innan du väljer ett.

• Din personliga preferens: Slutligen kan du också välja aggregat utifrån din personliga preferens, till exempel om du vill ha ett originalaggregat eller ett alternativt aggregat, om du vill ha ett kraftigare eller ett lättare aggregat, eller om du vill ha ett aggregat med en viss logotyp eller märkning. Det är ditt fordon och ditt val, så du kan välja det aggregat som du tycker bäst om.

Var kan du hitta ditt aggregat?

Om du behöver köpa ett nytt aggregat till din bil eller båt, kan du hitta det hos oss på Start & Generator Specialisten. Vi har ett stort utbud av både eftermarknad och OE-aggregat till alla typer av fordon, från de mest kända tillverkarna och modellerna, till de mer ovanliga och speciella. Du kan söka efter ditt aggregat med ditt registreringsnummer eller med hjälp av vårt filter, där du kan ange spänning, ström, rotationsriktning, storlek och form.

Om du har några frågor eller funderingar, kan du kontakta vår kundservice, som gärna hjälper dig att hitta rätt aggregat för ditt fordon.

Beställ ditt aggregat idag och få ditt fordon i gång igen!