Hur du bestämmer startmotorers rotationsriktning

Startmotorers rotationsriktning är avgörande för att din motor ska fungera korrekt. Om du väljer en startmotor med fel rotationsriktning kan du skada din motor eller få problem med att starta bilen. Därför är det viktigt att du vet hur du bestämmer startmotorers rotationsriktning innan du köper eller byter en startmotor.

Rotation båtmotor
Rotation båtmotor

Startmotorers rotationsriktning är avgörande för att din motor ska fungera korrekt. Om du väljer en startmotor med fel rotationsriktning kan du skada din motor eller få problem med att starta bilen. Därför är det viktigt att du vet hur du bestämmer startmotorers rotationsriktning innan du köper eller byter en startmotor.

Det finns flera sätt att ta reda på startmotorers rotationsriktning. Det enklaste sättet är att titta på startmotorns etikett, där det oftast står rotationsriktningen. Det kan stå CW (clockwise) för medurs, CCW (counterclockwise) för moturs, eller R (right) för höger och L (left) för vänster. Rotationsriktningen anges utifrån DE (Drive End), vilket innebär att du ska ha drevet mot dig när du fastställer åt vilket håll som drevet ska rotera. Om du står framför bilen och tittar på startmotorn, så är höger medurs och vänster moturs.

Om du inte hittar någon etikett på startmotorn, kan du titta på startmotorns kuggkrans, som är den del som griper tag i svänghjulet när du startar bilen. Om kuggkransen har en sluttande kant på höger sida, så roterar startmotorn medurs. Om den har en sluttande kant på vänster sida, så roterar den moturs.

Om du inte kan se någon etikett eller kuggkrans på startmotorn, kan du testa den med ett batteri. Du behöver ett 12-volts batteri, två kablar och en bit metall. Koppla en kabel från batteriets pluspol till startmotorns pluspol. Koppla den andra kabeln från batteriets minuspol till metallbiten. Håll metallbiten mot startmotorns hölje och se åt vilket håll startmotorns axel roterar. Om den roterar medurs, så har du en CW-startmotor. Om den roterar moturs, så har du en CCW-startmotor.

Ibland kan det vara svårt att konstatera åt vilket håll som startmotorn roterar, vilket kan vara av stor betydelse framförallt på vissa marinmotorer som förekommer i dubbelmontage. I de flesta fallen så är startmotorns rotationsriktning tvärtemot svänghjulets rotationsriktning. Om svänghjulet roterar moturs, så har således startmotorn medurs rotationsriktning och vice versa. Svänghjulets rotationsriktning anges utifrån den sidan av motorn där växellådan sitter monterad.

Medurs rotation på en startmotor benämns även som ”standard rotation” eller ”CW” (ClockWise) och moturs rotation som ”reverse rotation” eller ”CCW” (CounterClockWise).

För att testa åt vilket håll en startmotor roterar innan den monteras, så kan man testa att med fingrarna rotera drevet. Drevet kommer att ”slira” åt ett håll (dvs frilöpa utan att startmotorns ankare följer med) och driva runt ankaret åt det andra. Startmotorns rotationsriktning är åt det hållet som drevet slirar.

Vi hjälper dig!

Om du behöver köpa en ny startmotor, kan du hitta den hos oss på Start & Generator Specialisten. Vi har startmotorer till alla typer av fordon och modeller. Du kan söka efter din startmotor med ditt registreringsnummer eller med hjälp av vårt filter.

Om du har några frågor eller funderingar, kan du kontakta vår kundservice som gärna hjälper dig.

Beställ din startmotor idag och få din bil i gång igen!